אופניים חשמליות או אופניים חשמליים

אופניים חשמליות או אופניים חשמליים

'עברית שפה קשה' הוא משפט המוכר לכל ישראלי שמעוניין להעשיר את העברית שלו ולכל אדם שמנסה ללמוד לראשונה את השפה העברית. נכון לשנים האחרונות נתוני האקדמיה מצביעים על כ- 45 אלף ערכים ראשיים הרשומים במילוני השפה העברית וכ-30 אלף צירופי מילים, כמו למשל אופניים חשמליים, בית ספר ועוד. בנוסף, מדי שנה נכנסות למאגר השפה העברית מילים חדשות מעולמות שונים, כמו למשל מילים לועזיות ומילים שעיקרן מוצרים ושירותים חדשים.

 

טעויות נפוצות בעברית


עברית אינה שפה קלה, דבר שמסביר מדוע גם ילידי הארץ טועים. הטעויות הנפוצות ביותר בשפה העברית הן:

  • מגדר – ההבחנה בין זכר לנקבה לא תמיד פשוטה וזאת משום שמילים רבות בשפה העברית מוגדרות כנקבה או זכר כאשר הן נכתבות כיחיד ונכתבות ההיפך ברבים, כמו למשל יונה אל מול יונים. נקבה בצורת רבים זכרית. יש מילים אשר נשמעות כמו נקבה אך הם זכר, כמו למשל 'צומת', 'אופניים', 'עט' ועוד. בנוסף, יש שמות עצם שהם גם נקבה וגם זכר, כמו למשל 'סכין', 'כוס', 'מטבע' ועוד.

  • מספרים – טעויות נפוצות של מין המספרים וכל הקשור אל אמירתם או כתיבתם ביחיד או רבים. מספרים אחרי הספרה עשר יכולים להיאמר גם ביחיד וגם ברבים. עד עשר שם העצם תמיד יהיה ברבים. "שני שקלים" לעומת "עשרים שקלים" או "עשרים שקל".

  • כפילות מיותרת – יש בעברית יש מילים נרדפות רבות ואחת הטעויות היא שרבים משתמשים בהן יחדיו.יש להשתמש במילה "כמו" או במילה "למשל" ולא לצרף אותן יחדיו ל – "כמו למשל". אלו הן מספר דוגמאות מתוך רשימה ארוכה של טעויות בעברית

 

מה נכון? אופניים חשמליים או אופניים חשמליות?


'אופניים' משתייכים אל אותה רשימה של שמות עצם ממין זכר ('אופן'), ולכן יש לכתוב ולבטא את חיבור המילים אופניים+חשמל כ- אופניים חשמליים. אנשים רבים נוטים לחשוב שמדובר על שם עצם ממין נקבה ולכן לעיתים הם אומרים או כותבים 'אופניים חשמליות'. הטעות נובעת משום ששתי המילים מורכבות משני איברים זהים ומסתיימים בסיומת זוגית של Xים. כיוון שרוב הצורות הזוגיות הן במין נקבה, המילה אופניים נחשבת פעמים רבות ובטעות לצורה נקבית.

 

שמות עבריים לביטויים הנפוצים


אם אתם מעוניינים לדעת האם יש שמות עבריים לביטויים נפוצים כמו למשל קורקינט חשמלי, הוברבורד, בוודאי תשמחו לקרוא שאכן יש. השם העברי לקורקינט חשמלי הינו 'גלגינוע', שילוב של המילים: גלגל+מנוע ואילו הוברבורד נקרא 'רכינוע'. כאן הכוונה היא אל כלי נסיעה בעל שני גלגלים המחוברים ביניהם על ידי ציר. האדם שנוסע על כלי נסיעה זה מבצע זאת בעמידה והכוונתו של כלי נסיעה זה נעשית על ידי הטיית הגוף לצדדים שונים. המילה 'רכינוע' אשר אושרה ב- 2006 על ידי מליאת האקדמיה ללשון עברית,  היא שילוב של שתי מילים: רכב+תנועה.

אז, בפעם הבאה שאתם עולים על כלי רכב בעל 2 גלגלים, הבנוי על שלדה וכסא ופועל באמצעות מנוע חשמלי קטן - אמרו בגאון "אני רוכב על אופניים חשמליים!"

דלג לתוכן מרכזי