איך לבחור טאבלט
מערכות ההפעלה השונות – יתרונות וחסרונות
אם במחשבים שולחניים וניידים אנו מכירים את מערכת ההפעלה של Windows בעיקר, כשלצדה מערכות מוכרות הרבה פחות, הרי שלמחשבי הלוח 2 מערכות הפעלה בלבד. חשוב להכיר את יתרונותיה וחסרונותיה של כל מערכת הפעלה מאחר והמערכת מגיעה בצורה אינטגראלית עם מכשירים שונים, כך שעם כל הכבוד לחומרה איכותית ולמראה מרשים מערכת הפעלה שלא תמצא חן בעיניכם תפגום בהנאה מהמכשיר.
מערכת הפעלה Apple iOS – זו מערכת ההפעלה שמגיעה עם הטאבלטים של חברת "אפל", כלומר ב"אייפד" שהיא מוכרת. מערכת זו היא מהירה, נוחה לשימוש ומעוצבת ברמה גבוהה. הפעולה החלקה שלה ויציבותה ותמיכתה בעברית הביאו לה הצלחה גדולה. לאוהבי האפליקציות הרי שכאן קיימת חנות עצומה בעלת המספר הגדול ביותר של אפליקציות למכירה ולהורדה.
בין החסרונות אפשר למצוא את המוגבלות עבור כל מי שרוצה להעביר קבצים בין הטאבלט למחשב ללא תוכנתiTunesואת היעדר התמיכה בפלאש בדפדפן (דבר המפריע לגלישה בלא מעט אתרים שמוצגים בצורה חסרה או לא מוצגים כלל).
מערכת הפעלה Google Android – חברת גוגל עשתה מהפכה לא קטנה עם מערכת ההפעלה הזו שניתן למצוא בלא מעט טאבלטים (בעלי שם מותג מוכר וגם כאלו שנחשבים לפשוטים יחסית). גרסה 3.0 ומעלה של מערכת הפעלה זו מתאימה לטאבלטים והיא מציגה ממשק נוח מאוד וגישה קלה להגדרות שונות. היתרון הגדול של ה"אנדרואיד" הוא סנכרון מכל מחשב ואפשרות רחבה לשינויים ולהתאמות.

איזו חומרה משפרת את הביצועים
באופן כללי המעבד והזיכרון הם אלו שאחראיים לביצועים הטובים של מחשבי לוח איכותיים. אך חשוב להכיר את כל מרכיבי החומרה.
מעבד – לא מומלץ לרכוש טאבלט שאינו מצויד במעבד במהירות של מעל 1Ghz, ובאופן טבעי מעבדים חזקים יותר (שחלקם כבר מגיע עם ליבה כפולה) ישפרו את ביצועי המחשב. יש לעשות שיקול אישי לגבי מעבדים של ליבה כפולה מאחר וחלקם יתקשו להתמודד עם קידודים שונים של וידיאו באיכות HD.
זיכרון – ממש כמו בכל מחשב גם כאן זיכרון גדול יותר יסייע להריץ את הפעולות השונות בצורה חלקה ורציפה יותר. טאבלט עם זיכרון טוב הוא כזה שמציג נפח של לא פחות מ-1GB.
אחסון – המידע שלכם צריך מקום להיות מאוחסן בו, ולמרות שלא מדובר במחשב שולחני הרי שגם כאן רבים שואפים לנפח רציני של זיכרון אחסון. בטאבלטים מדובר על אחסון שמבוסס "פלאש" בנפחים של בין 4-64GB וחשוב להבין שכדאי להסתמך על לא פחות מ-16GB אך גם לבדוק במקביל אם יש אפשרות הרחבה ע"י כרטיס זיכרון (כך אפשר אולי לחסוך מעט בקניה הראשונית). באופן כללי ככל שנפח האחסון גבוה יותר כך המכשיר יקר יותר.
מסך – החל מ-7 אינטש ועד 10.1 אינטש מחכים לרוכשים השונים גדלים מגוונים של מסכים. מסך קטן יתרום למשקל נמוך (כ-500 גרם) ולניידות גבוהה אך השימוש בו יהיה נוח פחות. מסך גדול ישקול יותר (650-900 גרם) ויהיה אולי גם בעייתי יותר בניידות שלו (מציאת תיק בגודל מתאים וכד') אך ימנע צורך בגלילה מרובה של אתרי אינטרנט או בהתקרבות מוגזמת לטקסטים רבים. אין נוסחא מדויקת למציאת הגודל המושלם וכל משתמש עושה את החשבון שלו בקשר לגודל המסך.
סוללה – הסוללה תלויה בצורת השימוש (משחקים, גלישה וכיו') ובנתוני החומרה השונים של כל מחשב לוח (גודל מסך, מהירות מעבד וכיו'), כך שביצועיה הם לא דבר שתלוי רק באיכות הייצור ובנתונים שלה. מעניין לראות כיצד למרות שמדובר במכשיר דק וקל סוללות הטאבלטים מספקות אפשרות עבודה רציפה של 5.5 – 10 שעות. יכולת זו מתאימה בד"כ כשמדובר בסוללה של 6000mAh.
אפשרויות החיבור – השיפורים שעוברים טאבלטים רבים במשך השנים הביאו ליצירת כמות מרשימה ואיכותית של חיבורים שונים. אפשרויות חיבור מגוונות חשובות ללא מעט משתמשים ולכן יש לבדוק את הנתונים של כל דגם בכדי לראות האם תוכלו ליהנות ממנו יותר.
- Mini / Micro HDMI – חיבור של וידיאו (ברזולוציה באיכות גבוהה של עד 1080p) ואודיו דיגיטלי (גם למגבר/רסיבר או טלוויזיה).
- חריץ לכרטיס זיכרון – בד"כ זהו חיבור לכרטיס Micro-SD כשיש גם טאבלטים המגיעים עם חריץ לכרטיס זיכרון SD רגיל.
- חריץ לכרטיס SIM – לתמיכה בגלישה סלולארית.
- חיבור USB – החיבור העולמי המוכר שמאפשר עבודה עם התקנים חיצוניים (כשלגבי הפעלתם המושלמת הדבר תלוי במערכת ההפעלה של כל טאבלט).
-
יציאת 3.5 מ"מ – לחיבור רמקולים חיצוניים וכמובן אוזניות.
נתוני תצוגה
במכשיר כל כך ויז'ואלי שרובו ככולו מסך, התמונה היא דבר חשוב מאוד ולכן גם חשוב להבין אלו נתונים יוצרים תמונה מצוינת בכל מחשב לוח.
רזולוציה – ככל שהרזולוציה תהיה גבוהה יותר כך תוצג תמונה חדה וברורה יותר בטאבלט. אך חשוב להבין שבמקרים שבהם לא מדובר על מחשב לוח עם המסך הגדול ביותר בשוק הרי שגם רזולוציה צנועה יותר תספיק. טאבלטים מציגים רזולוציה של החל מ-400X800 פיקסלים ומעלה. בכדי להשוות נכונה יש לקחת את גודל המסך של 2 דגמים שמעניינים אתכם ולראות ביחס לאותו גודל מסך איזה דגם מציג מספר גבוה יותר של פיקסלים.
זווית צפייה – מחשב לוח אמור לספק כמה שיותר גמישות בהפעלתו (כשחלק מההנאה ממנו היא הצפייה במקומות שונים ובתנוחות מגוונות). לכן חשוב לבדוק את זוויות הצפייה שהוא מאפשר, כשככל שהזווית תהיה גדולה יותר כך יהיו פחות עיוותים בתמונה כשלא מחזיקים את הטאבלט ישר מול העיניים.
להגיע לרמת הפעלה גבוהה
זהו תענוג גדול לעבוד עם טאבלט איכותי שכל נגיעה בו מריצה יישומים ומספקת חוויית שימוש אמיתית. מעבר לנתונים שהצגנו עד כה ניתן לראות כיצד יש חשיבות רבה בעיקר למסך המגע כשרוצים ליהנות מתפעול ברמה גבוהה.
מסך מגע – מסכי המגע נחלקים ל"רזיסטיביים" (דורשים שימוש ב"סטיילוס" או שצריך ללחוץ חזק עליהם) ול"קפאסיטיביים" (שכל נגיעה קלה מריצה את הפעולה שבקשתם). מסכים "קפאסיטיביים" יתמכו במולטי-מגע ויציגו מחוות גלילה קלה ותפעול רציף.
מקלדת – אלו שמתכוונים להקליד הרבה כשהם עובדים עם מחשב לוח צריכים לשקול רכישה של טאבלט עם מקלדת פיסית (כשהדבר מייקר את המחיר הסופי). שימוש צנוע יותר יביא להסתפקות במקלדת וירטואלית שקיימת על מסך המגע או קניה של דגם שבו יש מקלדת מובנית (בתצורה של "סליידר") או מקלדת עגינה.
בוחרים שיטת תקשורת
הרצון לנצל כל מכשיר מתקדם ולעבוד איתו מול מכשירים אחרים ובמקומות רבים הוא ברור, ולכן גם מחשב לוח הוא מכשיר חכם שמגיע עם 2 אפשרויות תקשורת. יש לבחור בין אחת מהן לפחות בהתאם לצרכים של כל משתמש.
Wi-Fi– עבודה עם מחשב לוח במקום קבוע (כמו בחיבור רשת ביתית למשל) תציג אפשרות לרכישה של דגם עם קישורית Wi-Fi, ובכך לחסוך לא מעט כסף.
3G – אפשרות לתקשורת סלולארית בדור 3 (ע"י הכנסת כרטיס ה"SIM" לחריץ המיועד לכך). כך אפשר לגלוש מכל מקום (אך המכשיר עצמו הופך ליקר יותר בצורה משמעותית).
יכולות שונות של מולטימדיה
מולטימדיה היא כבר חלק מחיינו בכל מחשב וכך גם בטאבלטים. הכרת נתוני המולטימדיה של כל מחשב לוח תגדיל את ההנאה ממנו ותציג קניה טובה של מכשיר מגוון יותר.
מצלמה – טבאלטים עדיין לא מציגים רמות צילום גבוהות (הן בסטילס והן בוידיאו), אך הם יכולים לשרת בצורה נחמדה משתמשים רבים. נתוני היצרנים לגבי צילום סטילס מדברים על 5MB ולגבי וידיאו על HD720p כשרק התוצאות בשטח יוכיחו האם מדובר ב"יכולת מעשית" שתספק את המשתמש.
רמקולים – יש לבדוק שמקבלים מחשב לוח עם 2 רמקולים (מקובל יותר ויותר כיום) שמציגים סאונד בסטריאו, ולהתייחס גם למיקום (שלא יסבלו מחסימת הצליל בגלל ידיו של המשתמש למשל) ולהספק שלהם (שעדיף שיהיה כמה שיותר גבוה כמובן).
GPS – בטאבלטים מסוימים יש רכיב GPS, אך פונקציה זו תלויה בעריסה מתאימה שצריך להתקין ברכב וכמובן גם בחיבור קבוע לרשת האינטרנט (ע"י 3G).
מחירים
בהתאם לנתונים השונים כמו גודל מסך, נפח אחסון פנימי, צורת התקשורת ועוד, נבנה המחיר הסופי. טאבלטים נעים החל מכ-1,000 ₪ ועד כ-4,500 ₪ כשחשוב מאוד לבצע השוואת מחירים מדויקת בין דגמים זהים ולבדוק מבצעי מכירות נקודתיים.
אחריות
אחריות על מחשב לוח מסתכמת בד"כ בשנה אחת. יבואנים בודדים מספקים אחריות עד 3 שנים.
לסיכום, כל הנתונים הנ"ל יסייעו לכם לרכוש דגם מתאים ומשתלם. אך חשוב לזכור שהטכנולוגיה לא עוצרת לרגע כך שתמיד יצוצו דגמים חדישים עם נתונים מורחבים יותר. לכן חשוב להשתמש בנתונים הנ"ל גם כבסיס לבדיקה בעתיד בכדי לזהות עד כמה באמת מציג דגם חדיש שיצא לשוק רזולוציה גבוהה יותר או עד כמה גדלו מספר החיבורים ואורך חיי הסוללה למשל.
מגוון גדול של טאבלטים במחירים הזולים ביותר בארץ באתר KSP