איך לבחור מכונת כביסה
איך לבחור מכונת כביסה
אחד ממכשירי החשמל החשובים בבית הוא זה שמאפשר לנו ללבוש בגדים נקיים. זאת אם מדובר על מכונת כביסה איכותית שצריך לדעת איך לבדוק נתוניה לפני שמחליטים איזה דגם רוכשים.
מבנה
רוב מכונות הכביסה שנמכרות היום בישראל הן מדגמים שמגיעים עם פתח בחזית. יש כמובן מכונות עם פתח עליון, כשכאן נכנסות שאלת הנוחות של כל משתמש ושאלת המיקום של המכונה בחדר הייעודי. המידות של דגמים סטנדרטיים (ולא חריגים או כאלו שהקיבולת שלהם גדולה מאוד) הן של פתח קדמי - רוחב 60 ס"מ, עומק 60 ס"מ, גובה 85-90 ס"מ, ושל פתח עליון - רוחב 40-45 ס"מ, עומק 60 ס"מ, גובה 85-90 ס"מ.
ככל שפתח המכונה יהיה גדול יותר (יש דגמים בהם קוטר הפתח הוא 30 ס"מ) וזווית הפתיחה תהיה גדולה יותר (יש מכונות בהן הדלת נפתחת אפילו עד לזווית של 180 מעלות), העבודה תהיה נוחה הרבה יותר. מותגים מסוימים מציעים אפשרות החלפה של כיוון פתיחת הדלת. חשוב לזכור כי על מכונות עם פתח עליון אי אפשר להניח מייבש, והן לעתים יציבות פחות בגלל היותן צרות יותר.
הפילטר של משאבת המים במכונה מצריך ניקוי וריקון מדי פעם, ולכן כדאי שהוא יהיה ממוקם בחזית של המכונה. יש מכונות שמגיעות עם גלגלים המצוידים במעצורים כדי שניתן יהיה להזיז את המכונה במידת הצורך. גם בולמי זעזועים יכולים להיות חלק ממכונה איכותית, כך שהמכונה תספוג ע"י קפיצים את התנודות החדות והרבות של התוף במהלך הכביסה.
הדוד (שמקיף את התוף) של המכונה עשוי מחומרים שונים. יש דוודים מנירוסטה ויש מפלסטיק אקרילי (פוליפרופילן). מדובר על חומרים שמספקים עמידות טובה, אך יש לדעת כי יש רמות ייצור שונות של פוליפרופילן, והדבר משפיע על העמידות וחיי המוצר. הפוליפרופילן מבודד היטב מול רעש וחום, ואם מתייחסים לתווית האנרגיה של המוצר יכולים לזהות מהי עוצמת הרעש (וגם מהי רמת צריכת האנרגיה של המכונה).
במכונות איכותיות יש מערכות חשובות כמו זו שמונעת הצפה ע"י הפסקת זרימת המים ברגע שמהמכונה מזהה בריחת מים בגלל חיבור בעייתי או צינור קרוע. יש גם מערכת בקרה אלקטרונית שמזהה חוסר איזון ונכנסת לפעולה לפני הסחיטה כדי לוודא שהמשקל של הכביסה בתוף יפוזר בצורה נכונה. כך נמנעים רעידות מיותרות, סחיטה לא מספקת ושחיקה של המכונה בטווח הארוך.
קיבולת
לרוב, קיבולת של מכונה סטנדרטית הוא 5-6 ק"ג, והדבר מספיק למשפחה קטנה או בינונית. אך לעתים גם כשמדובר על משפחה לא גדולה, הרי שאין הדבר אומר שאין משפחות שאצלן כמויות הכביסה גדולות בגלל סיבות שונות (ילדים, חיילים, וילונות כבדים, בגדי עבודה וכיו'). לכן אפשר לרכוש היום מכונות שהקיבולת שלהן היא גם 6-7 ק"ג, 8-9 ק"ג, ואפילו 10 ק"ג. בפועל, מכונה גדולה יותר שבה השימוש יהיה תדיר פחות, תחיה זמן רב יותר ותעשה את עבודתה בצורה טובה מאוד.
התקנה
חשוב להבין שמכונת כביסה מותקנת רק ע"י טכנאי מקצועי המגיע מהחברה שמשווקת את המוצר. יש לדאוג לנקודות מים וחשמל, ולהיות בבית כדי שהטכנאי יפתח את האריזה הסגורה של המכונה ויחבר אותה כנדרש (תוך הדרכה ברורה ללקוח לגבי תכניות המכונה ויכולותיה).
עוצמת הרעש
יש הבדל בין עוצמת הרעש בעבודת כיבוס ובין רגעי הסחיטה. לכן חשוב לדעת מהי עוצמת הרעש בסחיטה. מכונה שלא עוברת 70 דציבלים (dB) בזמן סחיטה היא מכונה שקטה.
תכניות ותכונות
תכניות כיבוס הן הדבר שמעניין כל מי שרוצה לרכוש מכונת כביסה. לאורך השנים נוספים חידושים בעניין זה, ולכן יש להכיר את התכניות וגם את התכונות של דגמים שמעניינים את הרוכשים.
היום יש 15-20 תכניות כביסה בלא מעט מכונות, ולעתים יש אפילו יותר תכניות. מה שחשוב לבדוק הוא קיומן של תכניות נחוצות באמת כמו תכנית ארוכה שמתאימה לבגדים מאוד מלוכלכים (כדי ליהנות ממספר שטיפות ואף שטיפה ב-90 מעלות), תכנית מהירה לניקוי קל או לרענון בגדים ללא השרייה והרתחה, תכנית רגילה, תכנית לכביסה עדינה כדי לטפל באריגים עדינים ולמנוע בלאי שלהם, ותכנית שמונעת קמטים ולא מבצעת סחיטה.
יש גם תכונות חשובות שיכולות לשדרג את ערכה של המכונה בפני בעליה. כך ניתן ליהנות משטיפה מוגברת (או שטיפה נוספת) עם המון מים כדי לסלק שאריות סבון ולהקל על אנשים עם אלרגיות או עור רגיש, מעצירת שטיפה (או ביטול ריקון מים) כדי למנוע קמטים, מקדם שטיפה (שטיפה ראשונית) במים קרים כדי להתמודד עם בגדים מאוד מלוכלכים שלא מתאימים לשטיפה ארוכה, מבקרת קצף כדי להזרים מים ולמנוע הקצפת יתר שמזיקה הן למכונה והן לבגדים, מנעילה בפני ילדים כדי שלא ניתן יהיה לשנות תכנית שהתחילה, ומנעילת דלת במהלך העבודה (קיים גם בחלק מדגמי המכונות עם הפתח העליון).
בנוסף, יש עוד אלמנטים שיכולים להתאים למגוון רחב של משתמשים. כמו למשל לחצן חצי כמות שחוסך במים ובחומרי ניקוי, שקילה אוטומטית בזכות חיישן לוויסות צריכת המים בהתאם לכל משקל של כביסה שמוכנסת, ואפילו 2 כניסות מים (למים קרים ולחמים).
מהירות סחיטה
למהירות סחיטת הכביסה יש חשיבות בהתאם לצרכים של כל אדם או משפחה. אם מדובר על כביסות של בגדים עדינים, הרי שמכונה עם 400 סל"ד (סיבובים לדקה) תספיק. אך סחיטה חלשה כזו לא תתאים למי שרוצה לייבש במהירות כביסה רגילה במייבש (כי הבגדים יישארו לחים מאוד בסיום הכביסה.
אלו שרוצים לסחוט בגדי עבודה או כביסה כבדה אחרת, צריכים להתעניין במכונות שלהן מהירויות סחיטה בין 800-1,500 סל"ד. חשוב לבדוק גם את קיומו של כפתור או בורר שמאפשר דיוק מרבי של מהירות הסחיטה בכל כביסה.
נוחות הפעלה
למכונות כביסה יש לוח פיקוד, והוא יכול להיות מכאני או דיגיטלי. הלוח המכאני פשוט יותר להפעלה, אך מאחר והעולם מתקדם יותר בימינו, לוח דיגיטלי הוא כבר דבר נפוץ שמאומץ ע"י רבים. בלוח דיגיטלי גם יש יותר פונקציות (כמו שמירה בזיכרון, הפעלה עתידית ועוד), אך חשוב לראות שמדובר על מסך בגודל סביר שמציג נוחות ועמידות לטווח ארוך.
נתוני צריכה
חשיבותם של נתוני הצריכה היא רבה, מאחר ומכונה עם נתונים טובים תאפשר עבודה מצוינת וכמובן גם חיסכון באנרגיה ובזמן.
יש תווית אנרגיה על המכונות עם אותיות באנגלית (A-G). A מציגה את רמת הצריכה הנמוכה יותר, ולכן היא גם חסכונית יותר. החיסכון של מכונות טובות בא לידי ביטוי גם בשימוש במים, כשיש מכונות שצורכות רק כ-50 ליטר של מים בכל מחזור כביסה. בנוסף, יש מכונות שמצוידות בתכונות לחיסכון בחשמל ובמים.
אחריות
משווקים מציעים אחריות של 1-3 שנים בד"כ למכונות כביסה. לעתים יש גם הצעות לשנות אחריות רבות יותר, אך הדבר כולל רק חלקים מסוימים ולא את עלות ביקור הטכנאי. כלומר חשוב מאוד לבדוק מה כוללת האחריות ומהי מכסה מעבר לשנה או למספר השנים שמציגה האחריות המלאה.
מחיר
גודל המכונה, סוג לוח הפיקוד, תכניות מיוחדות ועוד נתונים משפיעים על מחיר המכונה. היום מכונות עם פתח קדמי מציגות טווחי מחירים של 1,300-7,000 ש"ח, ומכונות עם פתח עליון עולות בין 1,700-5,000 ש"ח.