איך לבחור מסך מחשב

להכיר את סוגי המסכים בשוק
השוק של היום מציג 3 סוגי מסכים שחשוב להכיר אותם בכדי להתחיל ולהתמקד לכיוון המסך שיכול לשרת אתכם בצורה הטובה ביותר. אחרי הכול חלק מאתנו עובד רק על תוכנות פשוטות ואילו חלק אחר משחק במשחקי אקשן או צופה בתכנים מגוונים. לכן בחירת מסך מחשב לאחר הכרת הסוגים השונים תאפשר דיוק והתאמה מושלמת לסוג השימוש שבו אתם עושים.
- מסכי LCD – אלו המסכים שהחליפו את מסכי השפופרת הישנים שדמו לטלוויזיות של פעם. מדובר במסך שטוח בעל תצוגה של גביש נוזלי. התאורה האחורית של מסכים אלו היא ע"י נורות פלואורסצנט ולכן התמונה יכולה להיות לעתים מעט לא חדה.
- מסכי LED– את נורות הפלואורסצנט החליפו נורות LED קטנות שעל שמן נקראים המסכים האלו. האור החזק יותר של נוריות אלה תורם רבות לתמונה חדה יותר בזכות נתונים גבוהים של בהירות וניגודיות. בנוסף, מסכים אלו נחשבים גם לבעלי תצרוכת חשמל נמוכה הרבה יותר.
- מסכי OLED – מושג חדש הגיע לעולם לאחרונה והוא נקרא "דיודה אורגנית". אלמנט זה משפר עוד יותר את נתוני התמונה וממשיך להציג נתוני חיסכון מצוינים בכל מה שקשור לתצרוכת החשמל.
הבנת הנתונים הטכניים
באופן טבעי עבור לא מעט אנשים המפרט הטכני של מסך מחשב יכול להיות מבלבל או כזה שנתונים שונים בו לא ממש אומרים משהו למישהו. נציג כאן את הנתונים שמרכיבים את המפרט ונסביר בצורה ברורה ופשוטה כיצד לבחון האם הם מתאימים למטרות שלכם ועד כמה עליכם להתייחס לנתון מסוים מנקודת מבט של אופי השימוש שאתם מתכוונים לעשות במסך. כך תוכלו לדעת האם כדאי לשלם את הסכום המבוקש עבור מסך עם נתונים מסוימים או שפשוט כדאי לרכוש מסך אחר עם נתונים מתאימים יותר.
גודל – אורך האלכסון הפנימי (ללא המסגרת) הוא זה שקובע את גודל המסך באינצ'ים (2.5 ס"מ = 1 אינץ'). בהתאם למידות החדר שבו אתם עובדים או משחקים עם המחשב ובהתאם למצב העיניים שלכם והקרבה הפיסית למסך עליכם למצוא את הגודל שמתאים לכם. בעקרון ככל שהמסך גדול יותר נוח לצפות בתכנים שהוא מציג ממקומות שונים בחדר, אך יש לקחת בחשבון שנדרשת רזולוציה גבוהה (עליה נדבר מיד).

ליהנות מנוחות, ומתצוגה ממקורות מגוונים
חלקו המהותי של הפאנל באיכות התמונה
כל המסך עצמו מסתכם כמעט לגמרי ביחידת הפאנל שממנה הוא מורכב. הפאנל הוא זה שמציג לנו את התמונה והוא מורכב ממעבדי תמונה שונים, ועוד. יש סוגים שונים של פאנלים ובשל העובדה שאיכותם מכריעה רבות בכל הקשור לאיכות התמונה הרי שחשוב להכיר אותם.
פאנל TN– זהו הפאנל הבסיסי של מסכי LCD שמתאים בעיקר לשימוש ביתי בסיסי ולשימוש משרדי. הוא יתאים למשחקים רגועים יחסית אך לא לאלו שדורשים עוצמה גדולה בכדי להריץ בצורה רציפה את המידע הרב שיש בהם. זווית הצפייה בפאנל זה די מוגבלת והיא מונעת צפייה נוחה ואיכותית כשהמשתמש אינו מול המסך. נתונים אלו הופכים את פאנל TN לזול יותר מהסוגים האחרים שמיד נכיר.
פאנל VA – כאן אפשר ליהנות מעומק רב יותר של צבעי התמונה ומזווית הרבה יותר רחבה של צפייה. פאנל זה צורך מעט יותר חשמל אך הוא מאפשר ביצועים מרשימים, יכולת לעבוד בצורה נוחה יותר ואפשרויות צפייה ומשחק ברמה גבוהה.
פאנל IPS–זהו פאנל איכותי מאוד שמשפר עוד יותר את התמונה החיה ואת זוויות הצפייה בצורה משמעותית. מחירו גבוה יחסית וגם הוא די זולל חשמל, אך מי שרוצה ליהנות בצורה אולטימטיבית יכול לסמוך על פאנל זה בצורה מוחלטת.
קסמן של ה"מחשביזיות"
את המושג מחשביזיה אנו שומעים יותר ויותר לאחרונה. מדובר במסכי מחשב שמותקן בהם טיונר בכדי לאפשר קליטה של שידורי הטלוויזיה. המושג עצמו שייך למסכים של סמסונג בלבד. זהו מוצר מיוחד במינו שמאפשר "לרקוד על שתי חתונות" כמו שאומרים. אך בכדי ליהנות ממחשביזיה כזו צריך לבדוק מספר דברים.
- חשוב שהאפשרות לצפות בשידורים תהיה ברמת FULL HD ולא HD Ready (ההבדל הוא ברזולוציה. הסברנו כיצד לבדוק נושא זה קודם לכן).
-
יש לחפש את תכונת PIP – Picture In Picture. כך אפשר לצפות בתוכן מסוים ברקע ועדיין לפתוח חלונות לעבודה על תוכנות וכד'.
-
תכונה חשובה היא האפשרות לצפות בתכנים וליהנות מכל מה שיש על התקן חיצוני כמו USB בלי להפעיל את המחשב.
נקודות שחשוב מאוד לדעת
יש מספר נקודות שאם שמים עליהן דגש אפשר לרכוש מסך מחשב שישרת אתכם בצורה אופטימלית. לא תמיד אנו חושבים על הכול ברגע שאנו מחפשים מסך חדש ולכן חשוב לבדוק כל היבט של הצרכים שלנו וכל יכולת שיכולה לתרום לנו אישית.

מסכי מגע – מסכים יקרים יותר שפועלים על מגע אצבע או באמצעות "עט סטיילוס". הם מתאימים לגרפיקאים או למי שיכול למצוא בהם את השימוש הטוב ביותר עבורו.
פיקסלים שרופים – דבר זה יכול להפריע יותר כשמדברים על אחריות, אך חשוב לבדוק את רגישותו של מסך מסוים בכל הקשור לפיקסלים שרופים. פיקסלים שרופים נראים כמו נקודה קטנטנה שחורה על המסך ואם מדובר במסך איכותי הרי שהדבר לא יקרה לעולם או שהוא יתבטא במספרים זניחים של 3-4 פיקסלים בלבד.
רמקולים/סאונד – נקודה בעייתית כמעט בכל מסך, לכן כמעט כל משתמש רוכש מערכת רמקולים נפרדת. עדיין, ניתן למצוא מסכים עם רמקולים מובנים. בדיקת ההספק (כמה שיותר וואטים – W) של הרמקולים והבנה כי מדובר בשיטות שיפור סאונד כמו "דולבי דיגיטל" יכולים למנוע רכישת רמקולים.
ציפוי נגד השתקפות – מסכים מצוינים מגיעים עם ציפוי "אנטי רפלקטיבי" בכדי למנוע את החזרת האור שבסביבת המסך ובכדי למנוע הצטברות מרגיזה של אבק. עבודה במקום שבו האור מקרין ישירות על המסך יוצרת מצב שבו ציפוי הוא בגדר חובה בכדי למנוע השתקפויות.
מחירים
זו לא תהיה חוכמה גדולה לדבר על מחירים מדויקים של מסכי מחשב בימינו. אחרי הכול כל מי שמעוניין לרכוש מסך חדש מחפש לעצמו את הנתונים המתאימים לו ואת הסוג שיכול לשרת אותו בצורה המספקת. כך, לחלק מאתנו מסכי LCD פשוטים ביותר ב-300 ₪ יכולים להספיק אולם אחרים לא יסתפקו בפחות ממסך OLED או מחשביזיה שיכולים לעלות גם אלפי שקלים.
אחריות
נושא האחריות הוא דבר חשוב בכל מוצר מתקדם, אך נראה שמסכי מחשב לוקחים את העניין הזה עוד צעד אחד קדימה. תחכומם ורגישותם מביאה לכך שחשוב לקבל אחריות כמה שיותר ארוכה וכמה שיותר נוחה. כך אפשר לראות כיצד משווקים ויבואנים שונים מעניקים 3 שנות אחריות ואף מגיעים לאסוף את המסך מבית הלקוח ומחזירים לו אותו לאחר התיקון.
לסיכום, הצלחתם להבין עד כמה מורכב וחכם יכול מסך מחשב להיות. אך אין זה אומר שצריך להיבהל מכך אלא שיש להשתמש בכל הנתונים ולראות כיצד המבחר הרב והמפרטים הטכניים השונים מעניקים לנו יכולת בחירה טובה יותר. שימוש במידע שקיבלתם כאן יאפשר לכם לבחור מסך מחשב מתוך שיקולים רציניים של עלות מול תועלת וליצור לעצמכם עסקה מוצלחת בכל היבט.