איך לבחור מקרן

האופציה של שידור במקרן קוסמת לרבים שמבינים כי לא צריך להסתפק בטלוויזיה רגילה ושאפשר להציג מצגות ולצפות בתכני וידיאו בצורה מרתקת יותר. המגוון של מקרנים בישראל רק הולך וגדל, וחשוב להכיר את הנתונים השונים בטרם בוחרים מקרן מסוים.

 

טכנולוגיית ההקרנה

המקרנים של היום משדרים בשתי טכנולוגיות שונות. יש מקרני LCDשמציגים תמונה בהירה וצבעי מקור אמיתיים תוך עמידה בדרישות של אלו שרוצים תמונה גדולה לפרזנטציות וכד'. יש גם מקרני DLPשלהם יחס ניגודיות גבוה ותמונה חלקה בעת הצגת סרטי וידיאו. מקרנים אלו קטנים וקלים יותר, הם עובדים שעות רבות בקלות, ומתאימים לחובבי סרטים למרות שהבהירות שלהם נמוכה יחסית. המקרנים שנמכרים בישראל מאפשרים צפייה בשידורי הטלוויזיה בזכות התמיכה שלהם בשיטות שידור נפוצות כמו PAL, SECAMו-NTSC.

גודל התמונה 

בראש ובראשונה יש לדעת כי הגודל מתייחס לרוחב התמונה, ורק יצרנים מעטים מפרסמים את גודל התמונה כמו בטלוויזיות (כלומר, באלכסון). היום ניתן למצוא דגמים שמשדרים תמונה בין הגדלים 30-300 אינץ'. גודל התמונה חשוב לכל משתמש, והוא תלוי בשני דברים, מרחק הצפייה מהמסך ומרחק ההתקנה ביחס למסך. לגבי השני יש להתייחס ל- Throw Ratioכדי לקנות דגם שמציג תמונה גדולה בהתאם למרחק האפשרי של ההתקנה.

מרחקים

ההתייחסות למרחקים היא חשובה לאחר מה שצוין לעיל, וכאן ניתן פרטים חשובים בקשר לכך.

  1. מרחק הצפייה תלוי במימדי החדר, וכך צריך לבחור את גודל התמונה (ולא רק מתוך רצון סתמי להציג תמונה כמה שיותר גדולה, כשבפועל היא לא נוחה לצפייה ממושכת). אם מחלקים את מרחק הצפייה בשתיים ומחלקים שוב ב-2.5 ס"מ (כלומר אינץ') אפשר להתמקד במקרן עם גודל תמונה סביר.

  2. מרחק ההתקנה מצריך חישוב אחר שבו יש להכפיל את גודל התמונה שהמשתמש מעוניין בה במה שנקרא ה- .Throw Ratioכך, אם גודל התמונה הוא 80 אינץ' כשמדובר על מקרן עם יחס 1.5, הרי שמרחק ההתקנה צריך להיות 3 מטר (שהם 120 אינץ').

  3. מינימאלי מול מקסימאלי בעת בדיקת מקרן ניתן למצוא נתונים לגבי מיקום התקנה מינימאלי ומקסימאלי כדי ליהנות מתמונה איכותית.

  4. יחס הזום מאפשר מיקוד התמונה מבלי שצריך להזיז את המכשיר. כמו במצלמות, מדובר על הכפלה פשוטה בהתאם לנתונים, והדבר משתנה בין הדגמים. הדבר עוזר כשלא מצליחים למקם את המקרן במקום שרוצים (מבחינת מרחק), ומבינים כי משחק עם זום ביחס של 1:1.5 למשל, יאפשר הגדלת תמונה של 100 אינץ' ל-150 אינץ'.

התקנה

נקודה חשובה היא שאפשר להתקין מקרן צמוד לתקרה ואפשר להציבו על משטח מסוים (או אף להציבו מאחורי מסך אם מדובר על מקרן אחורי), אך פשוט יש לבדוק שכל אפשרויות ההתקנה קיימות במפרט הטכני של המכשיר.

התאמה לסביבה

גם אם המילים והמושגים שכאן ייראו לכם מעט מקצועיים או טכניים מדי, הרי שחשוב להתייחס אליהם כדי לרכוש מקרן יעיל שניתן למצות את השימוש בו עד תום.

 

תיקון קי-סטון קיים ברוב המכשירים והוא שומר על צורת המלבן המקורית של השידור גם אם התקנו את המקרן נמוך או גבוה מהמסך. יש לדעת כי זווית התיקון שונה בכל דגם.

 

עדשה מתכווננת מציגה תיקון אופטי (ולא דיגיטלי כמו בתיקון קי-סטון) מבלי לפגוע בתמונה.

 

עוצמת הרעש נמדדת בדציבלים (DB) ומעידה על רעש המאוורר. בהתאם לגודל החדר ולקרבת הצופים למקרן יש לבחור מכשיר עם מספר דציבלים, כשמשווים את המספר בין כל דגם.

 

מצב חיסכון קיים במקרנים איכותיים והוא גם יכול להקטין את רעשי המאוורר תוך הפעלת הנורה במצב ECO.

 

אוורור המקרן הוא דבר חשוב כדי שהנורה ושאר החלקים לא יתחממו ובכך יקצרו את אורך חיי המכשיר. יש לבדוק מהן דרישות ההתקנה של כל דגם כדי למנוע חימום יתר.  

איכות הפלט (תמונה, וידיאו וסאונד)

האיכויות של התמונה (בעת שידור וידיאו או תמונות) ושל השמע תלויות במספר גורמים.

  1. עוצמת ההארה/הבהירות צריכה להיות גבוהה כדי להציג תמונה ברורה. במיוחד הדבר נכון אם החדר מואר מדי. עוצמה זו נמדדת ב"אנסי-לומנים" ורצוי שתנוע בין 700-3,000.

  2. יחס הניגודיות צריך להיות גבוה אף הוא כדי ליצור תמונה חדה בכל חדר. הדבר חשוב במיוחד כשמדובר על שידורי וידיאו (ולא על מצגות) וכשהחדר מאוד מואר.

  3. הרזולוציה קובעת מאוד את חדות התמונה ואת הדיוק של הפרטים שמוצגים בה. גם כאן, מצגות לא צריכות רזולוציה גבוהה, אך סרטי וידיאו ישודרו נהדר אם מדובר על איכות HD.

  4. רמקולים הם חלק ממספר דגמים שמשווקים היום, אך עדיין אין מה להתפאר בהישגים שלהם. למרות הכול, במקרים מסוימים רמקולים הם תוספת חשובה שכדאי לשקול.

משקלים וניידות

המקרנים של היום אינם כבדים ומגיעים בד"כ במשקלים של 2.5-5 ק"ג. מולם ניתן למצוא גם כאלו ששוקלים רק כק"ג בודד, ובשל העובדה שרבים מבקשים לעצמם מוצר נייד אפשר היום לרכוש גם מקרני כיס ניידים שיסייעו להציג מצגות במקומות שונים עבור כל דורש. לרוכשים מקרן קבוע, הרי שלא תהיה בעיה עם המשקלים שלו, ולמצטיידים במקרן נייד כדאי לזכור שהמקרן צריך להגיע עם תיק/נרתיק נשיאה ושהפעלתו תתבסס על חיבורים אלחוטיים ועל סוללה.

פונקציות נוספות

מקרן הוא מוצר טכנולוגי, וככזה הוא יכול להציג פונקציות לא מעטות שחשוב להכיר.

  • יחס בין גובה לרוחב במקרנים הפורמט המקובל הוא 16:9 שניתן יהיה לצפות בסרטים.

  • נגן מדיה מובנה מגיע בדגמים שונים כדי להקל על המשתמש.

  • חיבור USBמאפשר חיבור של התקנים חיצוניים כדי להיעזר במקורות מדיה אחרים.

  • חיבור אלחוטי מונע שימוש בכבלים, אך יש לבדוק את תמיכת המכשירים שיתקשרו עם המקרן באפשרות זאת ויש להבין כי טווח הקליטה ורמת האיכות משתנה בין המכשירים.

  • תצוגה משולבת יש מקרנים שמאפשרים תצוגה של תמונה לצד תמונה כשהמסך נחלק במדויק לשניים כדי להציג תמונות ממקורות שונים באותו הרגע, ויש מקרנים שמציגים תמונה בתוך תמונה (אחת קטנה ואחת גדולה) על אותו המסך.

  • הקפאת תמונה מצב שדומה ל-Pauseכדי לעצור את התמונה לזמן שרוצים.

חיבורים

בדיקת המקרן תראה האם ניתן לחבר אותו לנגן DVD, למכשיר וידיאו, לממיר של הלוויין או הכבלים, למגבר של קולנוע ביתי, למחשב האישי, לקונסולת משחקים,או לאמצעי מדיה אחרים. ככל שאיכות החיבור תהיה טובה יותר, כך ניתן יהיה ליהנות מתמונה טובה יותר. לכן חשוב להבדיל בין חיבורים מיושנים מעט ובין מתקדמים יותר כגון HDMI הדיגיטלישתומך בהפרדה גבוהה (איכות HD)ומעביר גם וידיאו וגם אודיו.גם קישורית אלחוטית (כמו Wi-Fiאו Bluetooth) תאפשר העברת מידע מתקדמת ונוחה מאוד ממחשבים ניידים, טאבלטים, וכמובן גם טלפונים סלולאריים חכמים.

 

חיי המוצר

חייו של מקרן תלויים בעיקר בנורה שלו. היום מדובר על 2,000-4,000 שעות חיי נורה (כשמקרנים עם נורות LEDיאריכו חיים יותר ממקרנים אחרים). תחזוקה עקבית כמו ניקוי מסנן ועדשה בהתאם להוראות היצרן, ותוספת של מצב חיסכון, יכולים להאריך את חיי המוצר.

מחירים ואחריות

ניתן לרכוש היום מקרן פשוט במחיר של כאלף ש"ח, כשבשוק יש גם מקרנים המגיעים ליותר מ-10,000 ש"ח. שקלול הנתונים שלעיל יביא להצגת המחיר של כל מקרן, כך שיש להתייחס לעניין של עלות מול תועלת והתאמת המכשיר מבחינת יכולות, צרכים ותקציב.

 

האחריות ניתנת למשך 1-3 שנים, כשיש להבין כי האחריות על הנורה עצמה היא בין 3-6 חודשים. לכן חשוב מאוד לבדוק את עניין האחריות על הנורה, ולראות האם ניתן לקבל אחריות ממושכת יותר או להוסיף תשלום מסוים ולהרחיב את האחריות.

דלג לתוכן מרכזי