איך לבחור רמקולים למחשב

איך לבחור רמקולים למחשב
 
רמקולים למחשב הפכו להיות פריטים שמשרתים אותנו בצורה הרבה יותר רחבה כיום. התכנים המגוונים יותר כמו מוסיקה, סרטים, ומשחקים, דורשים יותר מזוג רמקולים פשוט המאפשר הפקת צליל בסיסי בלבד. במדריך זה תמצאו מידע רב שימקד את הבחירה שלכם ברמקולים חדשים בכדי שאלו יתאימו במדויק לצרכים ולתקציב שלכם.
 

התאמה לצרכים אישיים

אצל כל אחד מאתנו המחשב מוצב במקום אחר, לכן בדקו את החלל שבו אתם מתכוונים להציב או לפרוש את הרמקולים בכדי לראות האם יש מקום ל-2 רמקולים קטנים בלבד או לקבוצה גדולה יותר. בנוסף, לא תוכלו למצוא רמקולים מומלצים למחשב שלכם אם לא תמקדו את הצורך העיקרי שלכם בסוג הסאונד (משחקי אקשן, סרטי תלת מימד, או מוסיקה איכותית של הופעות חיות למשל).

בירור הצרכים בצורה מדויקת יביא אתכם להכרת המונח הבא- "תצורה". רמקולים למחשב מזכירים כיום רמקולים של מערכת קולנוע ביתי כשהם מגיעים במספרים שונים ועם יכולות מגוונות. תצורה היא הרכב הרמקולים ויכולת חלוקת הצלילים ביניהם. כחלק מהתצורה חשוב להכיר את נתוניו וייעודו של כל רמקול בכדי ליצור חוויה מושלמת בכל שימוש.

שימוש בסיסי – תצורה של 2 רמקולים למחשב תספק לכם את אפשרות הסטריאו כשכל רמקול מקבל ערוץ שמע להפרדת הצלילים בין ימין לשמאל.

מוסיקה עם "נפח" ועומק – תצורה של 2.1 רמקולים תציג בפניכם את התוספת המשמעותית של ה"סאב וופר". מדובר ברמקול נפרד וגדול יותר שבד"כ מיוצר מעץ ואחריותו היא להתמקד בתדרים הנמוכים של הסאונד, הלוא הם ה"באסים". גיטרה בס, פיצוצים בסרטים, ואף קולו הנמוך של זמר מסוים, יזכו להפקה נהדרת בתצורה זו. אם שמתם לב להבדל במספר הרי שגם הבנתם כי ה-"1." מתייחס לרמקול ה"סאב וופר" שהתווסף בתצורה זו.

משחקים וסרטי תלת מימד – תצורה של 4.1 רמקולים ומעלה תתאים למי שאוהב לשחק במשחקי אקשן ולמי שאוהב תכני תלת מימד עתירי פעילות וסאונד. כאן מצטרפים למערכת עוד זוג רמקולים אחוריים הנקראים Satellites (לווייניים) והם מביאים את הצליל ההיקפי (Surround) שממלא את החלל סביבכם בהתאם לנתונים שמפיקים כרטיס הקול של המחשב והתוכן המנוגן.

נקודות חשובות להדגשה

  • תצורת הרמקולים יכולה להגיע גם עד 7.1 ערוצי סאונד. במה זה עוזר? חלוקת הצליל תהיה טובה עוד יותר וגם הדיאלוגים שבסרט יזכו לרמקול נוסף (הנקרא סנטר) בכדי שקולות השחקנים לא יבלעו בין הדי הפיצוצים למשל.
  • כיום משחקי מחשב תומכים ב-Surround משובח ביותר כך שחוויית המשחק השתנתה ללא הכר ותצורות מתקדמות הפכו להכרחיות ממש.
  • תצורת רמקולים מורכבת שבה יהיו יותר מ-2.1 רמקולים עדיין תהיה נחמדה יותר לשמיעת מוסיקה אך אין הדבר דומה לשימוש בעת משחק או צפייה מאחר ומוסיקה מציגה שידור סטריאופוני (שהוא כאמור חלוקה ל-2 ערוצי שמע בלבד).
  • אם מדובר על תצורה של 4.1 ערוצי סאונד ומעלה חשוב לוודא כי במחשב שלכם יש יציאה תואמת. בדרך כלל ובעיקר במחשבים ניידים יציאה כזאת אינה קיימת. אם אין יציאה כזאת, ניתן לרכוש מתאם או להחליף את כרטיס הקול בהתאם.

בין עוצמת הקול לאיכות הצליל

החיפוש אחר רמקולים מומלצים למחשב יכול להיות ממוקד וחכם הרבה יותר אם יודעים להבין במדויק מהו צליל איכותי ולהתנתק מעט מהקשר שבין יכולת הגברת הסאונד לבין המחשבה שהיא מעידה על איכות הרמקול. הרצון להגיע לעוצמות שמע גבוהות ("ווליום" מפוצץ) הוא דבר נחמד אך בל נשכח שמדובר במחשב ולא במערכת חלקים שלה יש מגבר עצמאי מכובד יותר. לכן חשוב להתייחס יותר לאפשרות של הפקת צליל נקי ולא כזה שירעיד את הקירות.

על כל רמקול מסומן ההספק שלו ב"וואטים" (Watt), אך כאן חשוב לחפש נתון נוסף שיציג במדויק את ייחודו של הרמקול. לנתון זה קוראים Root Mean Square) RMS) והוא מצביע לא על ההספק המקסימאלי שהרמקול יכול לספק אלא על העוצמה הממוצעת שבה מסוגל הרמקול להפיק צליל איכותי בלי עיוותים. התייחסות להספק המקסימאלי תביא לניסיונות הגברה שיציגו צלילים צורמים, תרתי משמע.

אם ציינו עד כמה חשוב לעמוד על הצרכים האישיים שלכם בטרם אתם רוכשים רמקולים למחשב הרי שניתן לראות כיצד נתוני RMS בעוצמות שונות מתאימים לשימושים שונים.

  • 10 וואט RMS – שימוש בסיסי של פעולות המחשב ושמיעת מוסיקה.
  • 10-15 וואט RMS– מוסיקה, משחקים, וסרטים בחדר עד לגודל בינוני.
  • 20-30 וואט RMS– לכל השימושים בחדר/חלל גדול ומרווח.

להבין במדויק את המפרט הטכני

מפרט טכני של מכשירים אלקטרוניים יכול להיות כזה שעבור רבים הוא לא יהיה מובן או שהמונחים שנכללים בו לא יהיו מוכרים, וכך יקשה הדבר על בחירת רמקולים למחשב או כל פריט מתקדם אחר. כעת תוכלו להכיר ולהבין מה אומרים המונחים המקצועיים השונים ולבדוק האם הם (או חלקם) מסייעים לכם לרכוש רמקולים איכותיים שמתאימים לצרכים שלכם.

טווח תדרים – נתון בסיסי חשוב ביותר שמציג את טווחי הצלילים השונים. האוזן האנושית שומעת צלילים בין הטווחים 20-20,000 הרץ (Hz). ככל שהתדר נמוך יותר אנו נחשפים לצלילי באס וככל שהוא גבוה יותר ניתן לשמוע צלילים דקים ולעתים אף צורמים. ככל שנתוני הרמקולים יצביעו על טווח רחב בין שתי העוצמות יביא הדבר לשמיעה של כמה שיותר כלי נגינה בצורה מדויקת ולהדגשת צלילים עמוקה יותר בדרך להנאה מרבית מכל סגנון של מוסיקה (וגם סרט או משחק).

התנגדות (Impedance) – התנגדות הרמקולים נמדדת ב"אומים" (סימון האות היוונית "אומגה" הוא זה שעליכם לחפש) והיא מציגה הן את הצורך בכוח חשמלי מסוים להעברת זרם אל הרמקול והן את יכולתו של הרמקול לשמור מעט יותר על שלמותו. רמה מקובלת של התנגדות נמדדת ב-8 אום.

יחס אות לרעש (SNR) – בין הצליל המופק לבין רעשי הרקע שנלווים אליו נמדדת יחסיות מסוימת. זאת בכדי להציג את הרמקולים ככאלו שיתמודדו (או לא יתמודדו) היטב עם רעשי הרקע. יחס גבוה יעיד על רמקולים שיכולים להפיק צליל נקי יותר. נתונים של 100dB ומעלה יציגו רמקול איכותי ואילו פחות מכך יכול הדבר להפריע לשמיעה באיכות גבוהה.

  • dB – הכוונה ל"דציבל", יחידת עוצמת הצליל שאליה נחשפת האוזן שלנו.

שליטה על הסאונד

רמקולים מומלצים למחשב יכולים להציג נתונים טכניים נהדרים, ועכשיו אחרי שאתם מכירים אותם תוכלו ללכת צעד קדימה לקראת שליטה מקסימאלית בהם וניצול כל האיכויות שלהם.

ברמקולים של חברות שונות אפשר למצוא כפתור פשוט להדלקה ולכיבוי, אך יש אפשרויות רבות יותר כמו אלה הבאות:

  1. סט של כפתורים לשליטה על עוצמת הקול, איזונו, כיבוי והדלקה של ה"סאב וופר".
  2. מערכת בקרה שמחוברת בצורה קווית אל הרמקול הראשי.
  3. מערכת בקרה דיגיטלית עם מסך LCD ואפשרויות רבות של פענוח הצליל.

חשוב להבין שבשליטה על הרמקולים אנו לא מבקשים רק אפשרויות חשובות לשיפור הצליל אלא גם נוחות רבה למשתמש. לכן ניתן לראות כיצד חיבור קווי יכול להיות לא נוח לעתים וכיצד מערכות בקרה מתוחכמות מגיעות לעתים עם שלט. בנוסף, כשמדובר בקבוצה של רמקולים והשליטה היא ע"י כפתורים, הרי שחשוב לבדוק האם נוח לכם לעשות כל פעם את הדרך אל אחד הרמקולים הלווייניים (אם הכפתורים נמצאים עליו ולא על הרמקול הראשי שלידכם).

אפשרויות החיבור המגוונות

מכשירים אלקטרוניים היו מאז ומתמיד כאלו שמציגים אפשרויות חיבור מגוונות. אך כיום בעידן הדיגיטלי כל חיבור נוסף שיציגו רמקולים למחשב יכול להיות מבורך. מי שעדיין משתמש בחיבורים אנלוגיים מוכרים הרי שכמעט כל תצורת רמקולים תתחבר במהרה למחשב בעזרת הכניסה בעלת הצבע המתאים בגב המחשב. כיום כאמור יש אפשרות לחיבור באמצעות כניסה אופטית או כבל קואקסיאלי (coaxial). הדבר מאפשר תמיכה בשידור דיגיטלי, אך חשוב לדעת שגם כרטיס הקול במחשב יצטרך להציג נתונים מתקדמים.

רצוי להדגיש את נושא כרטיס הקול. חיבור של 2 רמקולים הוא כזה שכל כרטיס קול יכול לעמוד בו (גם אם הוא כרטיס Onboard פשוט), אך תצורה של 5.1 רמקולים ויותר מצריכה כרטיס קול שתומך בכזו כמות של כניסות. בנוסף יהיה על הכרטיס להיות בתקן Dolby או DTS בכדי לחלק את הצליל בין הרמקולים ובכדי להתמודד עם דחיסת הצליל שקיימת היום.

חשיבותם של חומרי הייצור

רמקולים מומלצים למחשב צריכים להציג נתונים טכניים מתקדמים ואפשרויות שליטה נוחות שיקדמו את הצליל. אך גם לחומרי הייצור של פריט כמו רמקול יש השפעה ישירה על הצליל. בל נשכח שבסופו של דבר אנו מדברים על אקוסטיקה, כך שמעבר ליכולות הטכנולוגיות של עיבוד הצליל רצוי מאוד שתהיה "יחידת קצה" שבנויה להפקת צליל כמה שיותר אותנטי.

רמקולים של מערכות שמע גדולות מיוצרים מעץ (להבדיל מפלסטיק) המסייע לשמור על הצליל ולהוציאו טוב יותר החוצה אל אוזנו של המאזין. ניתן למצוא רמקולי עץ (או M.D.F) גם למחשב. לגודל תיבת התהודה יש משמעות, וככל שהיא תהיה גדולה יותר כך תזכו ל"באסים" נהדרים. חשוב לציין שבזכות טכנולוגיה מתקדמת יש חברות שמציגות סאונד נהדר למרות חוסר בנתונים הנ"ל.

טווחי מחירים

כולנו יודעים שאפשר לקנות זוג רמקולים למחשב ב-100 שקלים פחות או יותר. אך כל מי שמעוניין ברמקולים מרשימים ומתקדמים יכול למצוא כאלו שבהחלט מצדיקים את המחירים הגבוהים יותר. כך ניתן לרכוש רמקולים מומלצים למחשב בתצורות שונות שיהיו גם חזקים ועמידים למשך שנים רבות וגם כאלו שמציגים צליל מדהים ואפשרויות שליטה מתקדמות במחירים של עד 2,500 ₪.

אחריות

באופן טבעי יש קשר ברור בין המחיר והרמה לבין היקף האחריות. אך בעיקרון חשוב לדעת שהאחריות על רמקולים למחשב נעה בין 1-3 שנים.

לסיכום: על כל אחד להכיר את צרכיו, לעמוד על תקציבו, ולזהות אלו נתונים ו/או חידושים אכן חשובים לו בדרך לרכישה מוצלחת שניתן להפיק ממנה את המקסימום.

דלג לתוכן מרכזי