ביטול עסקה והחזרת מוצר

ביטול עסקה והחזרת מוצר
 
כיום לכל צרכן יש אפשרויות שונות לביטול עסקה ולהחזרת המוצר שרכש כדת וכדין. חשוב שתכירו את הזכויות שלכם בכדי שלא תצטרכו לחשוש אם אתם מרגישים שנפלתם קורבן להטעיה, קיבלתם מוצר שונה ממה שהזמנתם, או שפשוט החלטתם לבטל את העסקה בצורה שרירותית למשל.
ביטול עסקה
 
מרכיבים חשובים לקראת ביטול והחזרה
 

חוק הגנת הצרכן והתקנות החדשות לגבי ביטול עסקה יוצרים עבור כל צרכן הגנה מכובדת למדי אל מול בעלי העסקים בישראל. ראוי לציין את חשיבות החוק לנוכח העסקאות הרבות שמבוצעות כיום ברשת האינטרנט. זאת מאחר וזמני אספקה, אי התאמות, תצוגות לקויות, ודרכי תקשורת שנטולות נוכחים משני הצדדים (מה שנקרא "עסקת מכר רחוק"), מצריכים יצירת הגנה מרבית על גולש שבסך הכול מחפש עסקה טובה על מוצר מסוים.

ניתן לראות כיצד חוסר היכולת לבחון את הפריט שנרכש בעת קניה באינטרנט (להבדיל מקניה בחנות מוחשית) מביאה לכך שלצרכן יש אפשרות להחזיר מוצר לאחר זמן ממושך יותר כשהוא רוכש ברשת. כך גם יצירת הקשר לגבי ביטול העסקה מסיבות שונות שנעשית בצורה שונה (כמו אי מיילים למשל) והיא תלוי בעמידתה של החנות הווירטואלית במדיניות החזרת המוצרים וכמובן גם בהצגת המדיניות בצורה ברורה באתר.

אנו נציג כאן את הסיבות השונות לביטול עסקה ואת ההתייחסות של הצרכן ושל החנות לנושא חשוב זה. עבור כל מי שמעוניין להתעמק בחוק הגנת הצרכן כלשונו, ובתקנות החדשות של משרד התמ"ת, הוא יכול להיכנס לאתרים הרשמיים ולהתעדכן בצורה מדויקת לגבי מספר הימים של החזרת פריט מסוים או לגבי כל פרט אחר שיכול לסייע במקרים של אי הבנת המדיניות של עסק כלשהו (בין אם הוא חנות בשטח או חנות וירטואלית).

מתי אפשר לבטל את העסקה

לפניכם פירוט רחב שיאפשר לכם להבין מתי אפשר לבטל עסקה, באילו תנאים, ואלה זכויות נצבות לצדכם.

  • פגם במוצר או אי התאמה

ללקוח יש אחריות לבדוק את המוצר כשהוא מקבל אותו לידיו. אך לעתים יש בעיות שקשה לזהות במבט ראשון, כך שלא תמיד מדובר בפגם חיצוני במוצר אלא בפונקציה שלא פועלת או הפעלה שאינה תואמת למה שהוצג לנו במפרט הטכני של המוצר. במקרים אלו יש לדווח מיד למוכר ולאפשר לו לבדוק ולתקן את הפגם או לסדר את עניין אי ההתאמה. אם לא נעשה דבר ע"י המוכר בקשר לפנייה הרי שהלקוח יכול לבטל את העסקה ולדרוש את כספו בחזרה. הלקוח יוכל לדרוש גם החזר הוצאות שנגרמו לו (כמו הובלה, נסיעה, שעות עבודה, וכיו').

כיום עסקים רציניים מאפשרים עדכון מהיר לגבי בעיות מסוימות בעזרת שליחת דוא"ל, וכד'. הכסף יוחזר ללקוח עד 14 יום מקבלת ההודעה על הבעיה במוצר ולא ייגבו ממנו דמי ביטול. אם האשמה היא של העסק (שלא קיים את התחייבותו ללקוח) הרי שעליו להגיע בעצמו ולאסוף מוצר שהעסקה לגביו בוטלה. חשוב לדעת שאם הלקוח ביצע פעולות עם המכשיר לאחר שזיהה את הפגם או את אי ההתאמה והרע את מצבו של המוצר עוד יותר, הרי שהמוכר יכול לדרוש מהלקוח תשלום מסוים על הנזק החדש שנוצר או על ירידת ערך המוצר.
פגם במוצר

להלן דוגמאות לנושא הנ"ל:

  • נרכש מסך משוכלל מדגם מסוים (שיש לו נתונים המתאימים למידות החדר ולסוג השימוש למשל) אך הגיע מסך מדגם אחר או של חברה אחרת בכלל.
  • הגיעה מכונת כביסה שאין לה את תכניות ההפעלה שהוצעו במפרט הטכני.
  • הגיע תנור אפיה שבו חסר גוף חימום כפול כפי שהובטח ולכן אין הוא יכול לשמש את מי שקנה את המוצר בכדי לאפות בו בעוצמה גבוהה או בכמויות גדולות.
  • הגיעה מצלמת וידיאו ללא ציוד אלמנטארי שחייב להגיע עם המצלמה (סוללה למשל) או שהיא הגיעה עם ערכה שכוללת רק חלק מהציוד שהובטח בחנות הווירטואלית.
  • הפרה של תנאי העסקה, הטעיית הצרכן, ניצול מצוקה

בכל מקרה שבו הלקוח מזהה הטעייה בזדון או הצגת פרטים בצורה חובבנית (בכדי לראות כיצד לפחות חלק מהצרכנים נופלים בפח בגלל תמימותם והגינותם), או כל דבר "לא כשר" אחר, הרי שהלקוח יכול לבטל את העסקה חד צדדית ולדרוש את כספו בחזרה. על הלקוח להודיע על ביטול העסקה תוך שבועיים מקבלת המוצר או מיום שבוצעה העסקה (לפי המאוחר ביניהם). שוב, אם עשה הלקוח שימוש במוצר יכול המוכר לדרוש החזר על פגם או ירידת ערך.

  • ביטול "שרירותי" מצדו של הצרכן

כיום ניתן גם לבטל עסקה בצורה שרירותית ללא כל סיבה מיוחדת. אך חשוב להבין שכאן הצרכן חייב לפעול בהתאם למדיניות של העסק לגבי החזרת מוצרים. חובתו של העסק להציג בצורה בולטת את המדיניות שלו בכדי שהצרכן ייקח את הנושא לתשומת לבו וישלב את מדיניות העסק בהחלטה הסופית שלו האם לקנות בחנות מסוימות והאם לאו. חשוב לבדוק את מדיניות ההחזרה בכדי לוודא את הדברים הבאים –

  • האם ניתן בכלל להחזיר את המוצר.
  • עם אלו הגבלות הצרכן צריך להתמודד.
  • איזה סוג של החזר מגיע ללקוח.
חשוב להבין שהעסק חייב לפרסם את המדיניות שלו אך היא לא יכולה להיות שרירותית לחלוטין אלא שהוא גם חייב לעמוד בתקנות החדשות (שעליהן נרחיב מיד) להחזרת מוצרים. עסק שלא מציג בצורה ברורה את המדיניות להחזרה חשוף לתביעות ובנוסף לכך הוא עדיין מחויב להחזיר את כספו של הלקוח אם ביטול העסקה נעשה בהתאם לחוק (מבלי להרע את תנאי המוצר, כשפתיחת האריזה אינה נחשבת להרעה).
החזרת מוצר

הכרת התקנות החדשות

החל מסוף שנת 2010 יכול הצרכן ליהנות מתקנות חדשות להחזרת מוצרים ולראות כיצד ביטול עסקה הוא דבר קל יותר. בהתאם לרשימה מסודרת של מוצרים בוחן הלקוח את רצינותה של חנות וירטואלית כשהוא מעוניין לבטל עסקה בצורה חד צדדית (למעט מוצר שיוצר/הורכב בהזמנה מיוחדת) וללא קשר לסיבות כמו אי התאמה, הטעייה, או פגם וכד'.

חובת הלקוח להחזיר את המוצר באריזה מקורית תוך 14 יום בלי שהשתמש בו (אחרת יכול המוכר לדרוש החזר כאמור). על המוכר להחזיר בתוך 14 יום (מיום קבלת הבקשה לביטול) את הכסף ללקוח (ולבטל את יתרת התשלומים, אם נותרה). חשוב לדעת שביטול כזה מאפשר למוכר גבייה של 5% ממחיר המוצר או סכום של 100 ₪ (הנמוך מביניהם).

לסיכום

לגבי התקנות החדשות הרי שאם אין צורך אזי די מיותר הדבר לבחון לחינם את "גמישותה" של החנות, ובנוסף יש להתייחס לתקנות המפורטות באתר התמ"ת (משרד התעשייה והמסחר) בכדי לראות אלו מוצרים ניתנים לביטול וכיצד הביטול מתייחס רק למוצרים שמחירם מעל 50 ₪.

מעבר לכך, בכל מקרה של קשר לקוי עם המוכר או הטעיות וכיו', הלקוח יכול להיעזר בממונה על הגנת הצרכן (במשרד התמ"ת) וכמובן גם לפעול באמצעים משפטיים. בהתאם למקרים האישיים שלכם תמיד תוכלו לקרוא את החוק והתקנות כלשונן באתרים הרשמיים ולפעול בצורה מדויקת.
דלג לתוכן מרכזי