איפה מותר ואסור לרכוב על אופניים חשמליים
אופניים חשמליים הם כלי רכיבה דו גלגלי שנכנס לעולמנו לפני מספר שנים ומאז הוא מעורר מגוון רחב של שאלות לא רק בכל הקשור למבנה של הכלי או לנתונים טכניים כאלו ואחרים, אלא גם לגבי המקומות בהם מותר או אסור לרכוב על אופניים כאלו. מדינת ישראל היא בכל זאת מדינת חוק שמנסה להתמודד עם השינויים ועם הפיתוחים בתחום של האופניים החשמליים, ולכן ניתן למצוא נתונים מדויקים שמסבירים היכן מותר לרכוב על האופניים האלו והיכן לא.
היכן מותר לרכוב
בראש ובראשונה חשוב לדעת דבר פשוט מאוד לגבי רכיבה על אופניים חשמליים, כשהכוונה היא לכך שאם קיים שביל שמיועד במיוחד לרכיבה עליהם, הרי שחובה לרכוב רק עליו ולא בשום שביל, כביש, או דרך אחרים. זאת מאחר והמדינה או גופים ממסדיים אחרים בנו שביל ייעודי שאמור לשרת את הרוכבים על מנת שיסכנו פחות את עצמם ואת סביבת הרכיבה שלהם, אם נגדיר זאת כך.
רק במידה ואין שביל שהותאם במיוחד לאופניים חשמליים אפשר לרכוב בכביש. חשוב לשים לב לנקודה זו, מאחר והתקנות האחרות מדגישות שהכביש הוא מקום מותר לרכיבה, כשם שהוא מיועד למכוניות ולאופנועים. אך חשוב להבין שקיימת כאן בעיה לא קטנה, מאחר ועל הכביש נוהגים אנשים שעברו מבחני תיאוריה והם מכירים היטב את חוקי התנועה ואת התמרורים.
בכל הקשור לרבים שרוכבים על אופניים עם מנוע חשמלי (ובעיקר צעירים מגיל 16 ומעלה, שלהם מותר לפי חוק לעלות על כלי רכיבה זה), הרי שהם מסכנים את עצמם ברכיבה היומיומית על כבישי הארץ מאחר והם לא מכירים את כללי התנועה ואת חוקי הנהיגה. לכן הדבר אומר שכל רוכב חייב להיות זהיר עוד יותר כשהוא רוכב על הכביש.
כך יש לרכוב בצד ימין של הכביש, ולעקוף בצורה זהירה רכבים חונים או מפגעים מסוימים עד שחוזרים בזהירות לימין הדרך. נסיעה מחוץ לעיר מראה גם שאם יש 'שול' פנוי ומסודר בצד ימין של הדרך, אז יש לנסוע עליו כמה שיותר קרוב לשפה הימנית. זאת תוך זהירות מהתקרבות מוגזמת לגדר או למעקה ותוך שימת לב לרוכבי אופנועים שלעתים נוסעים על ה'שול' בצורה לא חוקית.
היכן אסור לרכוב
מכאן צריך לעבור למקומות שבהם אסור לרוכבי אופניים חשמליים לרכוב, כשיש לשים לב שלפעמים מדובר גם על אפשרות לעבור בהם עם האופניים לאחר שהרוכב יורד מהם ומסיע אותם לצד הגוף.
נתחיל מכך שכשם שהסברנו שהחובה היא לרכוב או על שביל ייעודי או בכביש כך אין לרכוב על מדרכות. מבחינת החוק במדינת ישראל המדרכה שייכת להולכי הרגל בלבד, ולכן רוכב אופניים חשמליים שנוסע בה מסכן את העוברים ושבים ועובר על החוק. מי שחייב להיעזר במדרכה, אם נקרא לזה כך, בעת הרכיבה, חייב לרדת מאופניו ולהסיע אותם בעצמו ובאטיות.
אם רוצים לעבור מעבר חצייה, הרי שצריך להבין כי לעתים הרוכב יכול לעשות זאת כהולך רגל ולעתים כנהג. הכוונה היא שאם הרוכב מסיע את אופניו כנדרש על מדרכה, הרי שהוא אמור לעשות אותו הדבר, כמו שאר הולכי הרגל, ולעבור את המעבר ברגל עם האופניים. אך אם הוא רוכב על הכביש, הוא יעבור את מעבר החצייה בירוק כמו רכבים אחרים מבלי לסכן את עצמו ואת הולכי הרגל. דבר נוסף לגבי מעבר חצייה אומר שמותר לחצות את המעבר ברכיבה רק אם מוצב תמרור מסוים שמספרו 812. אם אין תמרור כזה, יש להוביל את האופניים ביד.
בכבישים מסוימים ובדרכים שונות יש מנהרות, וכל רוכב אופניים חשמליים חייב לדעת שאסור לרכוב בתוך מנהרה. זאת אפילו אם סלול שם שביל לאופניים. מה שצריך לעשות זה לרדת מהאופניים וכמו במקרים אחרים שהצגנו קודם לכן, להוביל אותם ידנית עד לסוף המנהרה ואז לרכוב עליהם שוב.