מה אומרות התקנות בחוק על רכיבה על אופניים חשמליים

מה אומרות התקנות בחוק על רכיבה על אופניים חשמליים


אופניים חשמליים אינם טרנד חולף, ניתן לראותם בכל הארץ, והם מהווים כלי תחבורה יעיל ופופולרי לכל דבר. בעקבות ריבוי השימוש באופניים חשמליים והתפרעות רוכבים בכבישי הארץ, כמו גם תאונות רבות שהתרחשו בשנים האחרונות כתוצאה משימוש מוגבר באופניים החשמליים במרחב העירוני והרכיבה הלא בטיחותית בהיעדר תקנות מחייבות, החליט המחוקק הישראלי לאשר תקנות תעבורה חדשות. התיקונים בפקודת התעבורה זכו לכינוי "חוק אופניים חשמליים", מטרת החוק לעשות סדר בכאוס שנוצר בעקבות ריבוי האופניים החשמליים בארץ.

מה קובע חוק אופניים חשמליים?


החוק החדש כולל מכלול הגדרות ותקנות חדשות הנוגעות לרכיבה על אופניים חשמליים, סגווי וקורקינטים ממונעים. התקנות החדשות אושרו על ידי ועדת הכלכלה בכנסת לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בהן היו מעורבים רוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים, בין השאר הוחלט על העלאת גיל המינימום לרוכבי האופניים החשמליים מ-14 לגיל 16. כמו כן, החוק החדש קובע כי אין צורך ברישיון נהיגה כדי לרכב על אופניים חשמליים, עם זאת הרוכבים חייבים להישמע ולציית לתקנות תעבורה חשובות על מנת לשמור על בטיחותם וכדי להגן גם על הולכי הרגל.

בין התקנות החדשות בחוק ניתן למצוא הנחיה המחייבת רוכבי אופניים חשמליים להתקין אמצעי בטיחות שונים, ביניהם מחזירי אור, פנסים ופעמון. כמו כן, חל איסור מוחלט על רכיבה באופניים החשמליים על מדרכות אשר מיועדות להולכי רגל, וכעת הרכיבה מותרת רק על הכביש ובשבילי אופניים המיועדים לכך, בדיוק כפי שנדרש מרוכבים על אופניים רגילים.    

חוק אופניים חשמליים קובע כי המהירות המקסימלית המותרת לרכיבה היא 25 קמ"ש, בנוסף נקבע כי משקל האופניים לא יעלה על 30 ק"ג והספק המנוע המותר הוא עד 250 וואט. חשוב לציין כי התקנות החדשות בחוק האופניים החשמליים מחייבות לחבוש קסדה בכל רכיבה, ובשעות הלילה יש ללבוש אפוד זוהר.

רכיבה על אופניים חשמליים החל מגיל 16


במשך שנים נמכרו עשרות אלפי אופניים חשמליים בארץ ללא כל פיקוח או הסדרת הנושא בחוק. יבואני האופניים החשמליים מצאו פרצות שונות והציעו ללקוחות דגמים שונים ומשונים של אופניים חשמליים, למשל אופניים עם מנוע בנזין או מנוע חשמלי עוצמתי, אופניים עם 3 גלגלים ועוד. לאחר אישור תקנות רכיבה על אופניים חשמליים נקבע כי גיל המינימום יהיה 16, מגבלת הגיל נועדה לשמור על חיי הרוכבים ושלומם וכדי להגן על הולכי הרגל לאחר תאונות קשות רבות שקרו ברחבי המדינה.

סמכויות אכיפת החוק הוטלו על המשטרה, אך כדי לשמור על סדר ולהגן על הולכי הרגל הוחלט להעניק סמכויות אכיפה גם לפקחי הרשויות המקומיות. הסמכות שנקבעה בחוק החדש מאפשרת להחרים אופניים חשמליים, להטיל קנסות ולעכב את הרוכבים. בנוסף, רשויות מקומיות יכולות להסדיר חוקי עזר מקומיים כדי לטפל בתופעה ולאכוף את החוק ביעילות, ובאפשרות הרשות המקומית להסדיר תקנות להחרמת האופניים החשמליים ולחייב את בעליהם באגרה בגין אחסנת האופניים המוחרמים.

דלג לתוכן מרכזי