ציוד בטיחות לרכיבה על אופניים

נתונים סטטיסטיים מצביעים על כך שבשנים האחרונות חלה עלייה מתמדת במספר הנפגעים בתאונות הדרכים בישראל, ובכללן היו מעורבים גם לא מעט רוכבים על כלי תחבורה שהם לא רכבים. עם העלייה הניכרת במספר המשתמשים באופניים וקורקינטים החשמליים, חשוב יותר ויותר לשים דגש על שימוש והתקנת ציוד בטיחות לרכיבה על כלים אלו.

תקנות שפורסמו בשנת 2014 לשימוש בכלי תחבורה מסוג אופניים הן מהירות נסיעה שלא תעלה על 25 קמ"ש, הספק מרבי של 250w, אפשרות הפעלת המנוע החשמלי על ידי דוושות, מצערת עד 6 קמ"ש וכן ציוד בטיחות לרכיבה על אופניים הכולל צופר, פנסים בצד הקדמי והאחורי של האופניים ומחזיר אור. בנוסף, חובה להציג סימון על השלדה ובו רשום כתובת היצרן של האופניים, ארץ היצרן, שם היצרן ושם הדגם של אותם אופניים חשמליים או אופניים רגילות הנמצאות ברשותכם.

 

הגנה מפני פגיעות בתאונות דרכים


בין הסיבות המובילות לתאונות, ניתן לצביע על מחסור בתשתיות תחבורתיות מתאימות לרכיבה על אופניים בישראל, מהירות רכיבה נמוכה (ביחס לנהגי כלי הרכב), רוכבי אופניים שאינם מוגנים על ידי שילדה (שוב בהשוואה לרכב), ותרבות נהיגה לקויה ולא בטיחותית. כל אלו מובילים לאחוז פגיעה גבוה יותר בקרב רוכבי האופניים וזאת ביחס לנהגי רכבים.

ציוד לרכיבה בטוחה על אופניים חשמליים


  • קסדת ראש - כל רוכב אופניים חייב לחבוש קסדה ולציית לכל החוקים בכביש. המטרה של חבישת הקסדה היא להגן על הראש מפני חבלות ראש. ניתן לצרף לקסדה פנס ראש באמצעותו הרוכב יוכל להביט ישירות אל נהג הרכב המתקרב אליו.

  • פנס קדמי ואחורי – החוק מחייב התקנה של פנס קדמי באופניים. מלבד שעות החשיכה, השעות בהן רוב המדוושים משתמשים בפנס, גם בשעות האור, ההבזק הבוהק של הפנס יבליט את הרוכב ונהגים יראו אותו מתקרב. הפנס האחורי יאפשר לכל מי שמאחוריכם לראות אתכם. ההמלצה היא להשתמש בפנס לד שמחזיק מעמד לאורך זמן.

  • מחזיר אור – תקנות התעבורה מחייבות  התקנת מחזיר אור בחלק האחורי של האופניים ומחזיר אור בצבע צהוב על הדוושות של האופניים החשמליים. מחזיר אור עובד במבנה פירמדי, כאשר כל צלע המשתייכת לפירמידה יוצרת זווית ישרה עם הצלע שלידה וכך כל קרן בכל זווית נקלטת ומחזירה אור. אור זה מאפשר לנהג המאיר על האופניים שלכם לראות אתכם על הכביש. נכון להיום יש אפשרות לרכוש פנס אחורי לאופניים הכולל מחזיר אור או מחזירי אור מסוגים ובצבעים שונים. בנוסף, יש אפשרות לרכוש מחזירי אור מהבהבים המותקנים בגלגלי האופניים ונדלקים כאשר הרוכב מתחיל לנסוע.

  • צופר –  בתקנות התעבורה שהתפרסמו בשנת 1961 מצוין שחובה להתקין ולהשתמש בצופר בעת נסיעה באופניים. המטרה העיקרית של שימוש בצופר היא להזהיר וזאת על מנת למנוע סכנה כלשהי, אותה לא ניתן למנוע באופן אחר. דבר נוסף הרשום בתקנות הוא ששימוש בצופר יעשה רק בהתאם לנדרש. כלומר הצפירה לא תהיה ממושכת או תחזור על עצמה ללא צורך. נכון להיום ניתן לקנות סוגים רבים של צופרים (ידניים או חשמליים) בעוצמות משתנות ובטווח מחירים רחב. טרם הקנייה חשוב לוודא שהצופר מתאים בגודלו לכידון, קל משקל,  שהתקנתו מהירה ופשוטה ושסוג הצליל והעוצמה שלו אפקטיביים ויוצרים את אותה התרעה אפקטיבית. צופר איכותי לאופניים חשמליים יבטיח בטיחות בעת נסיעה.

 

ציוד נוסף אותו תוכלו לרכוש באותה חנות אופניים הוא מגן ברכיים שימנע חיכוך בעת החלקה.  מכנסי רכיבה לאופניים שיאפשרו דיווש נוח. כפפות רכיבה נושמות וסופגות זיעה נגד שחיקה והחלקה. מסיכת פנים לימים קרים ונעליים מיוחדות לרכיבה על אופניים.

נסיים עם מספר טיפים בטיחותיים לרוכבי אופניים חשמליים: תמיד יש להאט לפני צומת דרכים; לא לנסוע נגד כיוון התנועה, שכן פעולה זו  מגדילה את הסיכוי לתאונת דרכים; להקפיד על תאורת פנסים אחוריים וקדמיים; להשתמש בנתיבים ייעודיים לרוכבי אופניים; תמיד להקפיד ולחבוש קסדת אופניים איכותית אשר תגן עליכם מפני פגיעות ראש; להימנע משיחות טלפוניות בעת הדיווש ולהתרכז בנהיגה; לוודא שהבלמים של האופניים פועלים כראוי ושלחץ האוויר בגלגלים תקין.

נסיעה בטוחה!

דלג לתוכן מרכזי